Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Fen Fakültesi Fizik Bölümü

Bölüm Hakkında

FİZİK BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ

1994 yılında ilk öğrencilerini alan Fizik Bölümünde, 2002 yılında İkinci Öğretim eğitimi de başlamıştır, 2005 yılında ise I. Öğretim programında zorunlu hazırlık sınıfı uygulamasına geçilmiştir. Eğitim dilimiz Türkçedir. Bölümümüzde lisans ve lisansüstü programları (hem yüksek lisans hem de doktora) başarı ve titizlikle yürütülmektedir. Fizik Bölümü’nde; AstrofizikAtom ve Molekül Fiziği, Genel Fizik, Matematiksel Fizik, Nükleer Fizik, Katıhal Fiziği, ve Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği alanlarında  araştırmalar ve eğitim yapılmaktadır.

SOCRATES/ERASMUS programları çerçevesinde, tez çalışmalarında bulunmak üzere, lisansüstü öğrencilerimiz Avrupa’nın çeşitli üniversitelerine gidebilmektedirler. Aynı program çerçevesinde bu üniversitelerden de lisansüstü öğrencileri Bölümümüze gelebilmektedirler. 

Gerek lisans ve gerekse lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrencilerine eğitim-öğretim hizmeti veren Fizik Bölümü’nde;

  • Mekanik,
  • Elektrik-Manyetizma,
  • Elektronik,
  • Optik
  • Modern Fizik

olmak üzere 5 adet eğitim laboratuarı ve

  • Astrofizik Gözlemevi
  • Katıhal Fiziği
  • Optoelektronik
  • Güneş ve Uzay Plazma Grubu Uzay Havası Laboratuvarı

olmak üzere 4 adet araştırma laboratuarı çalışır durumda bulunmaktadır.

Lisans ve lisansüstü düzeydeki bu laboratuarların çağın gereklerine en iyi şekilde cevap verebilecek düzeyde araç-gereç ve teknik malzemeler ile donatılması ve zenginleştirilmesi çabaları sürmektedir. Fizik Bölümü tarafından üniversitemizin diğer birim ve bölümlerine güz ve bahar yarıyıllarında Genel Fizik ve Bölüm Dışı Seçmeli dersleri ile bu derslerin laboratuar çalışmaları hizmetlerini de olanaklar ölçüsünde verilmektedir. Adı geçen konulardaki eğitim laboratuarları, öğrenciler için başlangıç ve orta düzeyde tanışıklık sağlamaktadır.

Hem eğitim ve hem de araştırma laboratuarı olarak ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterenUlupınar Gözlemevi, sahip olduğu 3 adet araştırma sınıfı optik teleskoplarla, gerek bölümde ve gerekse üniversitemizin diğer birim ve bölümlerine bölüm dışı seçmeli dersler çerçevesinde verilen lisans düzeyindeki derslerin uygulamalarına ve lisansüstü düzeyde  yönetilen tez ve araştırma çalışmalarına en önemli desteği vermektedir.

Bilindiği gibi, Çanakkale Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM)’ne bağlı Ulupınar Gözlemevi’mizde gerçekleştirilen gözlemlerle öğrenci tez çalışmaları yürütülmekte, eleman yetiştirilmekte, bilimsel yayınlar yapılmakta ve yaz aylarında yapılan halk günleri ile gökyüzü ve  gök olayları halka ve öğrencilere tanıtılmaktadır. Böylece, çağın gerektirdiği bilgi ve deneyimlerle donanmış gelişmelere açık çağdaş, uzman ve teknik elemanlar yetiştirilmiş olmaktadır. Ayrıca, Bölümümüz öğretim üyelerinin katılımları ile hizmet veren Ulupınar Gözlemevi’nde çeşitli halk günleri ve bilgilendirme programları da düzenlenmiştir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güneş ve Uzay Plazma Grubu-Uzay Havası Modelleme ve Araştırma Laboratuvarı (Solar and Space Plasma Group Space Weather Modelling and Research Laboratory CASSPLAG-SWMRL) uzay havası alanındaki bilimsel araştırmalara odaklanmıştır. Misyonu, Güneş'in manyetik faaliyetlerini ve bunların Dünya'ya yakın uzay üzerindeki etkilerini anlamaktır.

Bu çalışmalar yanında;

  • Atom ve Molekül Fiziği,
  • Görelilik ve Kozmoloji
  • Matematiksel Fizik,
  • Nükleer Fizik,
  • Malzeme Fiziği- Optoelektronik ve Lazer Fiziği

diğer önemli aktif ve başarı ve özveri ile yürütülen araştırma-çalışma alanları arasındadır.

Öğretim üyelerimizin ders yükleri yanında başta uluslararası yayın ve proje çalışmaları ile bilimsel toplantılara aktif katılımları olmak üzere diğer akademik çalışmalarda da sürekli artma eğilimi gösteren başarıları sevindiricidir.

MİSYON, VİZYON, DEĞERLER ve HEDEFLER

Misyon
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik Bölümü misyonu; odak noktasında öğrenci olan, ilkeleri ortak, hedefler konusunda hemfikir, yeniliklere açık, karşılıklı saygı sevgiye duyarlı aynı zamanda sosyal sorumluluk taşıyan karakterlere sahip akademik bir toplulukta, öğrencileri fiziğin temel, sağlam bilgileri, deneysel,  analitik ve hesaplama yetenekleri ile donatmak, diğer taraftan bu yeteneklerle eski ve yeni problemleri çözebilmeyi onlara öğretmektir.  Fizik Bölümü kendisini, akademik ve sosyal programlarla hayat boyu süren öğrenme, araştırma faaliyetleriyle yeni bilgilerin üretilmesi, ülkenin menfaatleri doğrultusunda akademik çalışmaların yapılması, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla ulusal ve uluslararası platformda, kuvvetli bir odak noktası olmayı amaçlamaktadır.  Genel Fizik, Atom ve Molekül Fiziği, Katıhal Fiziği, Nükleer Fizik, Astrofizik, Matematiksel Fizik, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği anabilim dallarının birinde özel bir konuda yeni bir metot geliştirebilen, bilinen bir metodu yeni bir alana uygulayabilen, bağımsız olarak araştırma yapabilen ve bilimsel araştırma çalışmalarını yürütebilen ülkenin gereksinimlerini ve önceliklerini ön planda tutan, alanında uzmanlaşmış lisansüstü öğrenciler yetiştirirken aynı zamanda; bilgisayar ve bilgi teknolojilerine sahip, temel fizik bilgisine sahip ve bu bilgilerini başkalarına aktarabilen yetkinliklere sahip fizikçiler yetiştirmeyi hedeflemiştir.

Vizyon
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik Bölümü ilimiz ve bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapmak ve bölüm, sanayi ve toplum işbirliğini sağlamada öncülük etme hedefler arasındadır. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri topluma yansıtan, öğrencilerini hayata geniş bir yelpazede hazırlamayı ve lisansüstü eğitim fırsatını yakalayabilecek iyi bilgilendirilmiş aydın bireyler olarak eğitmeyi amaçlar.
• Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde paydaşlarla bilimsel, sosyal ve ekonomik projeler gerçekleştirmek; bölgesel kalkınma projelerine önderlik etmek.
• Bilim ve teknoloji alanında ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği geliştiren kurumsal kültüre sahip olmak
• Üretile bilimsel bilgiyi toplumun yararına sunmak
• Ulusal ve uluslararası düzeyde yarışan, ulusal kimliğini küresel değerlerle bağdaştırabilen, kendisini sürekli geliştirebilen, çevreye, topluma ve etik değerlere saygılı, yaratıcı bireyler yetiştirmek
• Tüm öğrencilerin uluslararası düzeyde kabulünü sağlayacak eğitim-öğretim hizmeti sunmak

Bölüm Değerlerimiz ve Hedeflerimiz  
 Öğrencilerimizin,
- Dürüstlük,
-Saydamlık,
- Saygı, sevgi, hoşgörü,
- Akademik özgürlük, yetkinlik,
- Yaratıcılık, yenilikçilik, katılımcılık,
- Ülkemize, kurumumuza, bölümümüze ait ve layık olma bilinci ve sorumluluğuna sahip bireyler olarak, 
- temel ve uygulamalı fizik dallarında araştırmalara katılması ve katkıda bulunmasını,
- bağımsız öğrenme ve davranış yeteneği kazanmasını,
- nitelikli iş gücüne (tahribatsız testler yapmak, bilgisayar teknolojisinden yararlanma, elektronik donanımlar üstüne bilgilenmek ve kullanmak) sahip olmasını,
- teorik bilgi ve laboratuvar donanımına sahip olmasını,
- etik ilkelerden ve bilim ahlakından ödün vermemesini,
- nitelikli eğitimi,
- nitelikli araştırmayı,
- ilgili kurum kuruluşlarla işbirliğini,

sağlamaktır.

BÖLÜM KRONOLOJİSİ
Bölümün Kuruluşu 1993
İlk Öğrenci Kabulü 1994
Yüksek Lisans Programının Açılması 1997
İlk Mezun Verilmesi 1998
İkinci Öğretim Programının Açılması 2001
Doktora Programının Açılması 2002
Zorunlu Hazırlık Sınıfının Açılması 2005

 

ÖĞRENCİ DURUMU
Bölümümüzde hem Lisans hem de Lisansüstü (Yüksek Lisans ve doktora) seviyede öğrencilerimiz eğitim almaktadırlar.

 

ARAŞTIRMA, BİLİMSEL ETKİNLİK DURUMU

Faaliyet Raporları

Araştırma Faaliyetinin Yürütüldüğü Birimler

Fizik Bölümü akademik personeli tarafından kurulan ve yürütülen Çanakkale Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM)’ne bağlı Ulupınar Gözlemevi’mizde gerçekleştirilen gözlemlerle proje çalışmaları yanında öğrenci tez çalışmaları yürütülmekte, eleman yetiştirilmekte, bilimsel yayınlar yapılmakta ve yaz aylarında yapılan halk günleri ile gökyüzü ve  gök olayları halka ve öğrencilere tanıtılmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güneş ve Uzay Plazma Grubu-Uzay Havası Modelleme ve Araştırma Laboratuvarında ulusal ve uluslararası alanda projeler ve yapılmaktadır. Ayrıca, Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezinde de Bölümümüz akademik personeli aktif rol oynamaktadır.

Yabancı Öğrenci Kontenjan ve Sayıları
Yabancı öğrenci kontenjanımız 10 öğrencidir.

İkili İş Birliği Anlaşmaları

https://erasmus.comu.edu.tr/

https://erasmus.comu.edu.tr/ikili-anlasma/anlasma-listesi-aktif-r150.html

Teknopark Faaliyet ve Hizmetleri, Patent Çalışmaları

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknopark alanında fizik bölümü çalışanları tarafından 3 adet firma faaliyet göstermektedir. Bunlar. bilim-sanat merkezleri ve müzeleri, astronomi, uzay ve havacılık alanlarında faaliyet gösteren COSMO4 ve  ASTROIA ASTRONOMİ UZAY HAVACILIK ARGE firmaları ve CAVES-TEK ARGE&MÜHENDİSLİK firmasıdır.